Friuli - Venetië - Italië 9-daagse cultuurreis

29 april t/m 07 mei 2023

(volgeboekt, we kunnen u op een wachtlijst plaatsen)

1friuliDe regio Friuli-Venezia Giulia is een van de vijf regio’s van Italië met als hoofdstad het prachtige Triëste. Het ligt in het uiterste noordoosten van Italië, ingeklemd tussen de bergen en de zee. Tussen Udine, Triëste en Venetië zien we schitterende kastelen, historische steden en vinden we een schat aan cultuur. Ga met ons mee in de voetsporen van de Venetianen, die niet alleen oog hadden voor cultuur, maar zeker ook voor sfeer en ontspanning. 

 

 

2hotel perla 2

 

Zaterdag 29 april 2023
We vertrekken naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland. Kamerindeling en diner.

Zondag 30 april 2023
Na het ontbijt rijden we richting ons hotel, echter er wacht u nog een verrassende middag met lunch ….
We arriveren in het grensstadje Nova Gorica, waar op slechts 1,5 km van Italië ons Sloveense 4-sterren-hotel ligt. Kamerindeling en diner.

 

 

3grado

 

Maandag 01 mei 2023
Vandaag bezoeken we het idyllische vissersdorpje Grado, waar we een boottocht maken naar het Mariaheiligdom op het eilandje Barbana. Het bad- plaatsje Grado ligt aan de zee en wordt door inwoners ook wel Eiland van de Zon genoemd en dit is niet voor niks. Flaneer vanuit de prachtige haven, via leuke straatjes met schattige huisjes naar de zee en neem tussendoor de tijd voor de vele winkeltjes en gezellige terrasjes.

 

 

 4venetie

Dinsdag 02 mei 2023

Na het ontbijt rijden we naar Punto Sabbioni om vandaaruit met een boot naar het San Marco plein in Venetië te varen. Door de typische ligging van de diverse stadsdelen - omringd door zoveel water - is het vanzelfsprekend bekend om haar bruggen, de vele pleinen, prachtige gebouwen en Venetiaanse sfeer. Het grote aantal van de bezienswaardigheden zal u waarschijnlijk snel doen realiseren, dat u graag terug komt om alle pracht echt goed in u op te kunnen nemen.

 

 

 

5miramareWoensdag 03 mei 2023
Vandaag leidt onze Nederlandstalige gids ons rond in de elegante hoofdstad van Friuli: Triëste. Triëste is een stad vol geschiedenis en dit zie je op veel plekken in de stad terug. Uiteraard krijgt u nog voldoende vrije tijd om de sfeer van deze bijzondere stad te proeven. In de namiddag bezoeken we Miramare. Dit kasteel met prachtige botanische tuinen ligt boven op de rotspartij Grignano. Binnen in het kasteel stappen we terug in de tijd van hertog Ferdinand Maximiliaan van Habsburg die ooit in het kasteel geleefd heeft.

 

 

6Aquilelia

 

 

Donderdag 04 mei 2023
Vandaag bezoeken we 2 stadjes die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. Allereerst het vestingstadje Palmanova. De stad werd vele malen aangevallen door de Turken en men wilde een nieuwe reeks verdedigingswerken bouwen. Dit resulteerde in een zeer bijzondere stervorm, waarvan elk van de negen punten een klein verdedigings-bolwerk werd. Na de middag gaan we door naar Aquileia, een van de best bewaarde voorbeelden van een Romeinse stad, met schitterende overblijfselen die ons ruim 2000 jaar terug in de tijd brengen. Aquileia werd ‘het tweede Rome’ genoemd. Niet alleen was het een belangrijke poort naar het oosten, de stad diende ook als militaire vestiging. Beide steden worden uitgebreid uitgelegd door onze Nederlandstalige gids.

 

 

 

7udine

 

Vrijdag 05 mei 2023
Na het ontbijt rijden we naar Udine. Het is een gezellige universiteits-stad waar veel culturen samenkomen. Ontdek, na de rondleiding de knusse restaurantjes, leuke winkeltjes en interessante bezienswaardig-heden. In de middag brengen we een bezoek aan het mozaïekmuseum in Spillimbergo, een knus en prachtig dorpje, waar we uitleg krijgen over de bijzondere techniek van deze kunstvorm.

 

 

 

8venzoneZaterdag 06 mei 2023
Alweer tijd om richting ons overnachtingshotel te rijden. Maar voordat we daar aankomen, brengen we nog een bezoek aan het kleine, maar prachtige plaatsje Venzone. In 2017 werd het uitgeroepen tot een van de mooiste dorpjes van Italië. Het dorpje werd in 1976 compleet van de kaart geveegd door een fatale aardbeving. Eeuwenoude gebouwen, huizen en kerken stortten als zandkastelen ineen. Dat Venzone elf jaar voor de aardbeving was uitverkoren als monument is de redding geweest. Alle gebouwen werden toen namelijk gedocumenteerd en gefotografeerd en dat was zeer kostbare informatie toen men aan de wederopbouw begon. Iedere middeleeuwse steen werd genummerd en weer hergebruikt op precies dezelfde plek waarvan hij afkomstig was. Alleen waar dit niet mogelijk was, zie je het verschil tussen oud en nieuw. De soort stenen zijn wel allemaal hetzelfde, maar het oude en nieuwe gedeelte zijn van elkaar gescheiden door een dunne rij bakstenen of lood.

 

Zondag 07 mei 2023
Reisdag naar Nederland

 

Kosten: € 1050,-- p.p. (toeslag éénpersoonskamer € 185,--)

Inbegrepen:

- *****busvervoer Carolus Prima Tours
- 2 overnachtingen HP *** Zuid-Duitsland
- 6 overnachtingen HP **** Hotel Perla, Slovenië
- 3 dagen Nederlandstalige gids
- Overzet Venetië
- Lunch dag 2
- Alle entreegelden van genoemde excursies

Niet inbegrepen: reis- en/of annuleringsverzekering